Vervoer
Iedereen Kan Sporten Midden-Limburg
In Nederland/Limburg zijn er een aantal vervoersregelingen voor mensen met een beperking. Alle regelingen hebben als uitgangspunt dat het een oplossing biedt voor mensen met een beperking die niet met het reguliere openbare vervoer kunnen reizen.
Sporters met een beperking en hun verenigingen kunnen geconfronteerd worden met aanzienlijke vervoerskosten. Om de financiële drempel te verlagen bieden gemeenten, de Provincie Limburg en Huis voor de Sport Limburg de Vervoersregeling Gehandicapte Sporters aan. Verenigingen en stichtingen kunnen elk jaar een speciaal declaratieformulier invullen hiervoor. Alle gemeenten in Midden-Limburg nemen deel aan deze regeling.
Mede door de sportvervoersvoorziening kunnen teamsporters met een ernstige (lichamelijke) beperking gezamenlijk trainen en aan wedstrijden dan wel aan competities deelnemen door het hele land. De sportvervoersvoorziening is een tegemoetkoming in de kilometers voor het sportvervoer van mensen met een beperking. Het ministerie van VWS financiert de sportvervoersvoorziening. Special Heroes Nederland kent kilometerbudgetten per kalenderjaar toe aan deelnemers op basis van vastgestelde criteria. Qarin is het vervoersbedrijf dat het sportvervoer uitvoert.
Voor alle vragen omtrent deze voorziening kun je terecht bij Vanessa Habets van Special Heroes Nederland:
06 45 77 63 78 of sportvervoer@specialheroes.nl.
Regiotaxi is een openbare vervoersdienst voor iedereen die niet met het gewone openbare vervoer kan reizen. Dus ook voor mensen die gebruik maken van een rolstoel of scootmobiel. De Regiotaxi brengt je van deur tot deur, van en naar een opstapplaats of een halte van het openbaar vervoer. Over het algemeen rijden de regiotaxi’s van 06.00 uur ’s ochtends tot 01.00 uur ‘s nachts. Je deelt de taxibus soms met andere passagiers, waardoor je soms iets langer onderweg bent.
Voor meer informatie over Wmo-vervoer kun je terecht bij het Wmo-loket van jouw gemeente. Op zoek naar een regiotaxi bij jou in de buurt?
Valys is voor vervoer buiten de regio voor reizigers met een mobiliteitsbeperking. Als je verder reist dan 5 OV-zones van jouw woonadres, kun je Valys gebruiken. Voor vervoer dichterbij huis kun je terecht bij jouw gemeente. Om gebruik te kunnen maken Valys is een Valyspas nodig, die aangevraagd kan worden bij Valys. Je moet dan wel één van de volgende documenten hebben:
Een bewijs van de gemeente dat je recht hebt op een vervoersvoorziening via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo);
Een bewijs van de gemeente dat je recht hebt op een Wmo-rolstoel of scootmobiel;
Een gehandicaptenparkeerkaart van jouw gemeente;
Een OV-begeleiderskaart.
Het is mogelijk om een vervoersaanvraag in te dienen bij de Dirk Kuyt Foundation. De bus is aangepast waardoor zowel personen met en zonder rolstoel mee kunnen rijden. De bus wordt bestuurd door een gecertificeerde chauffeur van een externe vervoerder.