Deel dit bericht!

In the Spotlight 22: Pieter!

Deze keer mochten we Pieter Kwaspen uit Stramproy interviewen. Pieter (36 jaar jong) heeft een incomplete dwarslaesie T9 – T10 sinds 2012. Op dit moment doet hij aan fysio-fitness en handbiken.

Allereerst, wat houdt een incomplete dwarsleasie T9-T10 in? Wat kun je bijvoorbeeld wel of niet?
Ik kan bijvoorbeeld een klein stukje lopen (20 tot 50 meter), maar niet zonder hulpmiddel. Ik ben beperkt in het staan en mijn spierfunctie/aansturing is verminderd.

Hoe vaak sport je per week?
Momenteel wekelijks 4 á 5 keer.

Hoe lang sport je al?
Fysio-fitness doe ik al meerdere jaren bij mijn eigen fysiotherapeut, dit is ook om mijn spieren te blijven triggeren. Het handbiken beoefen ik nu sinds november 2022.

Bij welke vereniging sport je?
Nog geen vereniging, maar ik train samen met de Maartensmasters (Sint Maartenskliniek Nijmegen). Mocht je interesse hebben, ze zijn te volgen op Facebook en Instagram!

Wat betekent sporten voor jou?
Fysio-fitness gaat er voor mij voornamelijk om om mijn spieren en zenuwen te blijven prikkelen. Dit om zoveel mogelijk spierkracht en aansturing te blijven behouden. Het handbiken staat voor mij nu in het teken van trainen voor de handbikebattle, een ‘wedstrijd’ tegen andere revalidatieklinieken in Oostenrijk. Tijdens mijn trainingskilometers in Stramproy staat het handbiken voor mij in het teken van mijn hoofd lekker leeg fietsen.

Wat wil je nog bereiken als sporter?
Ik wil op 22 juni 2023 zo snel mogelijk de Kaunertalergletscher bedwingen tijdens de handbikebattle. Daarna ga ik weer op zoek naar nieuwe uitdagingen, maar momenteel staat mijn aandacht vol op de battle.

Wat is jouw mooiste sportmoment tot nu toe?
Het trainingsweekend in de Ardennen met het team Maartensmasters, naast het sportieve effect is het ook goed om je trainingsmaatjes beter te leren kennen. Grootste uitdaging dit weekend was de 40km route met 700 hoogtemeters, maar hebben we allemaal volbracht.

Wie is jouw voorbeeld als sporter?
Ik heb geen echt voorbeeld als sporter, maar kan me wel inbeelden hoeveel (top)sporters moeten laten in het seizoen voor hun topprestatie. Wat dat betreft is iedere revalidant een topsporter.

Aan welke persoon/trainer/vereniging heb je veel te danken en waarom?
Naast mijn partner en familie die me steunen in wat ik doe, heb ik veel te danken aan mijn fysiotherapeut en het revalidatieteam van de Sint Maartenskliniek. Betreft sporten heb ik momenteel heel veel aan Bas, een begeleider van de Maartensmasters. Hij geeft veel tips over de fietstechniek in de handbike om zo goed de berg op te kunnen gaan.

Zijn er dingen waar je tegen aan loopt m.b.t. het sporten?
Ik ben pas net begonnen met het sporten betreft de handbike, waarbij ik ook nog in afwachting ben voor de aanvraag van een eigen sportvoorziening bij de Gemeente Weert. Hiervoor is een lange wachttijd en wil ik kijken naar de mogelijkheden van een sportvereniging in Weert als ik de goedkeuring voor deze voorziening heb.

Heb je een tip voor andere mensen die graag willen gaan sporten?
Niks anders dan “gewoon doen”. Het geeft voldoening en je voelt je er lekker door.

Wil je verder nog iets zeggen?
Laat je niet afleiden door de dingen die niet kunnen en grijp kansen!

Wil jij als sporter of als sportaanbieder ook een keer in deze rubriek staan? Neem dan contact op met Pauline!